In technology we trust

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Het wordt tijd dat de mensheid het feit onder ogen ziet dat technologie alleen niet genoeg zal zijn om de klimaatverandering aan te pakken.

Technologie als wondermiddel – het is een vanzelfsprekendheid voor wetenschappers en ingenieurs. Het loste al zo veel problemen op, waarom zou het de volgende niet ook oplossen? Dreigt de opbouw van CO2 de ecosystemen van de wereld te verstoren? We plaatsen windmolens en zonnepanelen. We rijden in elektrische auto’s en vliegen in elektrische vliegtuigen. Trekken onze economieën de natuurlijke hulpbronnen van de aarde leeg? Geen probleem, we gaan serieus aan de slag met ontwerpen voor hergebruik en creëren circulaire economieën.

Lange tijd vertrouwde ik op technologische vooruitgang om ook klimaatverandering (en andere ecologische bedreigingen) op te lossen. Toen ik een tiener was, en later een universiteitsstudent, was ik ervan overtuigd dat de mensheid op weg was naar een Star Trek-achtige wereld, waar energie in overvloed is, voedsel uit het niets wordt gemaakt en het weer altijd geweldig is dankzij een wereldomspannend besturingsnetwerk. Na het uitroeien van ziektes, vervuiling, honger, armoede en zelfs geld nam de mensheid een filosofie van zelfverbetering aan en richtte ze haar blik op de sterren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen