In Ovo haalt 34 miljoen op om ruimen mannelijke kuikens te beëindigen

Alexander Pil
11 maart 2022

Agrotech-scale-up In Ovo heeft een investeringsronde van 34 miljoen euro gesloten om internationale groei te versnellen en op te schalen. Het nieuwe kapitaal komt van ECBF en ABN Amro en omvat vervolginvesteringen van bestaande aandeelhouders Evonik en Visvires New Protein, evenals een aanvullende investering van technologiepartner Demcon.

In Ovo kan het geslacht van het kuiken identificeren voordat de eieren uitkomen.

In Ovo, een spin-off van de Universiteit Leiden, is in 2013 opgericht met als doel om een einde te maken aan het massaal ruimen van kuikens. Jaarlijks worden in de wereldwijde pluimvee-industrie 6,5 miljard mannelijke kuikens afgemaakt, omdat die geen eieren leggen. Traditioneel worden kuikens direct na het uitkomen handmatig op geslacht gesorteerd en worden de mannelijke kuikens gedood. In Ovo heeft een zeefmachine met hoge doorvoer ontwikkeld, Ella genaamd, die het geslacht van eieren kan identificeren voordat ze uitkomen. Hierdoor kunnen broederijen alleen vrouwtjes uitbroeden.

Deze groeifinanciering voor In Ovo komt op een cruciaal moment in de markt. Een toenemend aantal landen maakt het ruimen van kuikens illegaal, terwijl in veel andere landen de druk toeneemt van klanten, retailers, regelgevers en NGO’s en de industrie zelf. Medeoprichter Wouter Bruins: ‘Het was een fantastische reis om Ella van een idee naar een marktklare technologie te krijgen, een reis die we niet hadden kunnen maken zonder de hulp van onze initiële investeerders. We kunnen niet wachten om aan het volgende hoofdstuk van onze missie te beginnen en zijn super enthousiast om hierin te worden vergezeld door ECBF, ABN Amro en Demcon. We kijken ernaar uit om samen met onze launching customers en ons groeiende team van gedreven mensen een grote positieve impact te maken in de voedingsindustrie.’