In Ovo broedt eerste 150 duizend kuikens uit zonder te ruimen

Alexander Pil
30 maart 2021

In Ovo, een spin-off van de Universiteit Leiden, heeft na tien jaar onderzoek en ontwikkeling de eerste 150 duizend kuikens uitgebroed zonder dat het mannelijke kuikens hoefde te ruimen. Zijn geslachtsbepalingsmachine screent sinds december met hoge snelheid eieren in een commerciële broederij. Het systeem bepaalt razendsnel of er een haan of een hen uit het ei gaat komen. De mannelijke eieren worden er gelijk uitgehaald, omdat die voor de broedindustrie niet interessant zijn.

De Ella-machine van In Ovo filtert de mannelijke eieren uit het proces zodat de haantjes niet geruimd hoeven te worden.

Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 6,5 miljard kuikens geruimd. Grofweg de helft van alle eieren die uitkomen, zijn immers mannetjes. Traditioneel worden die kuikens met de hand gesorteerd en direct na het uitkomen geruimd. In Ovo heeft een zeefmachine met hoge doorvoer ontwikkeld, genaamd Ella, die het geslacht van het ei kan identificeren voordat het uitkomt. Dit geeft broederijen de mogelijkheid om alleen de vrouwtjes uit te broeden, wat beter is voor het dierenwelzijn en de duurzaamheid.

Het vinden van een oplossing die zowel witte als bruine eieren vroegtijdig screent, met een hoge nauwkeurigheid en met een hoge doorvoer, was alleen mogelijk door verschillende technologische doorbraken te combineren. In Ovo ontdekte samen met de Universiteit Leiden een nieuwe biomarker voor gender. Samen met ingenieursbureau Demcon is een nauwkeurige en geautomatiseerde monsternemingsmethode ontwikkeld voor kleine hoeveelheden vloeistof uit het ei. Bovendien is In Ovo de eerste die de snelste massaspectrometer ter wereld, de Sciex Echo MS, buiten een laboratorium toepast. Deze combinatie van geavanceerde engineering en hightech biochemie resulteert in een in-line, volledig geautomatiseerde oplossing die in staat is om eieren op de negende dag van de ontwikkeling te typeren. Ella kan naadloos worden geïntegreerd in bestaande broederijen.