In mechatronicamarkt raken toeleverancier en OEM steeds meer vervlochten

René Raaijmakers
Leestijd: 6 minuten

Steeds kortere time-to-market, beschikbaarheid van componenten voor complexe elektronica, geavanceerde logistiek zonder voorraden. De uitdagingen voor een besturingsleverancier in de mechatronicamarkt zijn groot. Machinebouwers leggen verantwoordelijkheden steeds meer neer bij specialisten zoals de zusterbedrijven Industrial Solutions en Halin. ’De time-to-market verkort. OEM‘s focussen op de functionele omschrijving en leggen dat vervolgens bij ons neer‘, aldus directeur Martin Saris van Halin.

In de Zuid-Nederlandse toeleverwereld zijn bedrijfsvrijages helemaal in. Maar Martin Saris, directeur van Halin, raakt er niet opgewonden van. De leverancier van machinebesturingen en bestukte printkaarten wil zich op afzienbare termijn niet aan partners binden. Halin werkt weliswaar intensief samen met andere toeleveranciers, maar opname in een bedrijvennetwerk of acquisities ziet Saris niet zitten. ’Op dit moment willen we geen vast onderdeel worden van een groter geheel. We zijn niet op zoek naar overnames en willen niet overgenomen worden.‘

Op de lange termijn sluit Saris niets uit, maar zijn huidige standpunt is toch opmerkelijk. Snel schaalgrootte verwerven staat immers hoog op het verlanglijstje van veel systeemleveranciers. Onder aanmoediging van original equipment manufacturers (OEM‘s) en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij zetten system suppliers de afgelopen jaren joint ventures op, namen elkaar over of vormden netwerken. Nebato en Te Strake bundelden twee jaar geleden hun krachten in NTS, het viertal Bosch Rexroth, CCM, Frencken en Ruco vormt intussen een partnernetwerk en VDL nam onlangs Philips ETG over. Het meest recente voorbeeld is het samenwerkingsverband Mechatronics Partners rondom Venlo, waarvan onder meer Addit, Kleeven en Nedinsco onderdeel zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen