In 2012 moet ASML het waarmaken

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Van vijf à zeven EUV-wafers per uur nu, naar zestig aan het einde van het jaar. Dat is met afstand de belangrijkste opdracht waar ASML zich voor gesteld ziet staan in 2012. Of eigenlijk: waar bronleveranciers Cymer en XTreme Technologies zich voor gesteld zien staan, want het zijn de lichtbronnen waardoor de later dit jaar te leveren EUV-productiescanners nog niet kunnen doen waarvoor ze gemaakt zijn. Maar de bühne maakt natuurlijk geen onderscheid tussen ASML en zijn leveranciers. ASML wordt geacht de regie op zich te nemen, en meer uitstel zou de geloofwaardigheid van het bedrijf aantasten en de plannen van enkele belangrijke klanten in de geheugensector ernstig verstoren.

ASML blijft er stoïcijns onder: ’De benodigde werkpakketten om het ruwe vermogen te verhogen, de duty cycle te verlengen en de efficiëntie [van de EUV-lichtbron] te verhogen, zijn opgesteld en de vooruitgang in elk van deze gebieden zijn in overeenstemming met onze roadmap‘, aldus CEO Eric Meurice in een persbericht.

Na een jaar als 2011 had de topman dan ook geen reden tot pessimisme. Hoewel het vierde kwartaal met een omzet van 1211 miljoen euro wat tegenviel in vergelijking de drie kwartalen ervoor, was 2011 net als 2010 een recordjaar. Op een omzet van 5,7 miljard euro (vorig jaar 4,5 miljard) verdiende ASML 1,5 miljard euro (vorig jaar 1,0 miljard euro). Ook de vooruitzichten, in ieder geval voor de eerste helft van het jaar, zijn prima. In de eerste helft verwachten de Veldhovenaren 2,4 miljard omzet te draaien, terwijl het orderniveau van het vierde kwartaal alweer wat opkrabbelt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.