Imec kan Bluebird vleugels geven

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 3 minuten

Is Zuid-Nederland in staat om een geheel nieuw hightech ecosysteem uit de grond te stampen rondom 3D-chipmachines? Nog steeds is TNO in de weer om daarvoor eindelijk de cruciale handtekeningen op papier te krijgen. Het initiatief van het researchinstituut om machines te gaan ontwikkelen die geïntegreerde circuits naar de derde dimensie tillen, is inspirerend en uitdagend. Potentieel ligt hier een kans om een geheel nieuwe industrie uit de grond te stampen. Inclusief achterland, te vergelijken met ASML en zijn omvangrijke toelevernetwerk.

Dat de halfgeleiderindustrie klaar is voor de stap naar 3D, daarover bestaat geen twijfel. Inmiddels bestaan er al internationale conferenties die speciaal op dit onderwerp inzoomen. Semicon West, de belangrijkste conferentie als het gaat over chipmachines, besteedde afgelopen juli vijf sessies aan het onderwerp.

TNO wil Bluebird indienen als researchproject voor Pieken in de Delta. Op dit moment wacht het kennisinstituut nog steeds om de belangrijkste handtekening: die van het bedrijf dat de lead neemt. Ingewijden zeggen dat de deal elk moment rond kan zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen