Ik wil een robot met rechten en plichten

Hub Dohmen is technologieadvocaat bij Dohmen Advocaten.

Leestijd: 2 minuten

Robotisering heeft grote gevolgen. En, nee, ik wil het niet wéér hebben over het visieverschil tussen onze ministers Asscher en Kamp: Asscher die vreest dat robots onze banen pikken en Kamp die meer robotisering wil omdat dat veel kansen biedt. Voor dat soort goed onderbouwde meningen en visies, gesteund door doorwrochte studies, onderzoeken en rapportages, schieten mijn scherpte en intelligentie ongetwijfeld tekort. Daarom blijf ik ook maar advocaat en ga niet de politiek in. Nee, waar ik het over wil hebben, is over de juridische gevolgen van robotisering.

In mijn technologiepraktijk worden mij steeds vaker vragen gesteld over die juridische gevolgen. Hoe zit het bijvoorbeeld met een robot die zelfstandig keuzes maakt? In een interview in de NRC van 25 april 2015 (‘Ik wil een robot die me begrijpt’) vertelt roboticaprof Vanessa Evers hoe zij bezig is om robots te leren om mensen te begrijpen. Ze wil sociaalvaardige, intelligente robots maken die niet alleen weten hoe we doen, maar ook hoe we denken. Is het dus denkbaar dat een robot op enig moment zelfstandig iets ontwerpt of muziek of andere kunst creëert? En zo ja, wie is dan de ‘eigenaar’ van de rechten? De schrijver van de software, de eigenaar van de robot, de expert wiens kennis als input is gebruikt in de software? Of is de robot zelf de eigenaar? Maar dat kennen we – nog(?) – niet: een niet-mens als subject van rechten en plichten. Dat heeft ook de US Copyright Office voor de VS bepaald in de casus van de fotograaf wiens camera werd ‘geleend’ door een aap die selfies ging maken. Helaas, de selfies van de aap waren geen uitingen van menselijke creativiteit.

En hoe zit het met aansprakelijkheid als straks zo’n begripvolle, intelligente robot schade veroorzaakt? Dan kunnen we weer dezelfde vragen stellen. Wie is aansprakelijk? Dan houd ik nog niet eens rekening met de mogelijkheid dat er vanuit diverse landen input werd – en wordt – geleverd aan de totstandkoming en het onderhoud van de robot; de rechtstelsels willen namelijk – op zijn zachtst gezegd – nog wel eens verschillen…

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.