ICT verkoopt Duitse activiteiten aan Alten
ICT Automatisering gooit het bijltje erbij neer in Duitsland. De dienstverlener uit Barendrecht verkoopt zijn activiteiten daar aan Alten. Negentig engineers stappen over naar de Duitse dochter van de Franse consultancygroep. ICT heeft geen financiële details naar buiten gebracht, behalve dat de afstoting een klein plusje op de balans oplevert.
Als reden voor de verkoop geeft ICT dat de Duitse divisie in zijn ogen te weinig kritische massa heeft om te kunnen concurreren met de grote spelers bij onze oosterburen. Het verwacht niet dat het de tak nog duurzaam winstgevend krijgt in een markt die erg druk is en snel verder consolideert. ‘Tot onze spijt nopen de omstandigheden ons tot deze beslissing’, aldus CEO Jos Blejie.
De negentig ICT-engineers gaan bij Alten de embedded-softwareontwikkelactiviteiten versterken. De Franse groep is in Duitsland al tweeduizend man sterk en wil zijn kennis en marktaandeel daar verder uitbouwen. ‘Deze stap past binnen onze langetermijndoelstelling om gespecialiseerde knowhow te ontwikkelen waarmee we aan de groeiende vraag van onze klanten kunnen voldoen en een sterk merk kunnen neerzetten in heel Duitsland’, verklaart Alten-CEO Simon Azoulay.
ICT had ooit grote plannen in Duitsland. Na het knappen van de dotcombubbel in 2001 richtte de dienstverlener zijn blik op het oosten. Uitbreiden en groeien in die richting leek een natuurlijk stap, maar al snel bleek het uiterst moeilijk om dat autonoom te doen. De eerste vestiging in München in 2004 kon niet aan personeel komen. Daarom besloot het toenmalige directeursduo Bram Schot en Hans Oberg de koers te verleggen naar acquisities.
In 2006 ontfermde ICT zich over XCC Software uit Karlsruhe, een aanbieder van ontwerpdiensten voor embedded software in de automotive- en machinebouwsectoren. Een jaar later nam het een meerderheidsbelang in Lineas Automotive, dat vanuit vestigingen in Braunschweig, Ingolstadt, München, Neurenberg, Stuttgart en Wolfsburg software ontwikkelde voor besturingsapparaten, communicatieplatforms en multimedia-architectuur in de automotivebranche. Weer een jaar later volgde !Zip, een technische automatiseerder uit Neustadt die actief was in machinebouw, energie en logistiek. Op dat moment had ICT honderdzeventig medewerkers in negen Duitse vestigingen en zat het op de helft van zijn doelstelling om in 2010 driehonderd werknemers te hebben in Duitsland.
Waar de Nederlandse activiteiten hard onderuitgingen als gevolg van de economische crisis, boekten de Duitse in 2008 maar liefst 146 procent omzetgroei ten opzichte van 2007. In 2009 sloeg de malaise echter ook daar toe en moest ICT een inkomstendaling slikken van zes procent. Een lichte opleving begin 2010 zag het bruut de kop ingedrukt door een vertrouwensbreuk tussen de engineers en de leiding in Duitsland, die leidde tot het vertrek van vijftig werknemers en een managementwissel.
Deze klap is de Duitse divisie eigenlijk niet meer te boven gekomen. Door de personeelskrimp kelderde de omzet in 2011 met 31 procent. In 2012 krabbelden de inkomsten weliswaar op met drie procent, maar onder de streep bleven de cijfers rood. In een poging het tij te keren, ging ICT in Duitsland op dezelfde manier werken als in Nederland en stootte het de noodlijdende vestiging in Neustadt af. De maatregelen sorteerden weinig effect: de resterende activiteiten in de volatiele automotivesector brachten het afgelopen jaar zes procent minder in het laatje en ook in het eerste kwartaal van dit jaar waren de prestaties teleurstellend.