ICT bouwt mee aan hybride racebolide uit Eindhoven

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

ICT Automatisering heeft een samenwerkingsverband gesloten met de Stichting Automotive Technology Inmotion. Dit is het raceteam van de TU Eindhoven en de Fontys Hogescholen dat in 2017 met een hybride auto wil deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Samen met ICT gaat het de electronic control units (ECU’s) ontwikkelen voor de voorloper van de bolide. Deze IME omvat een volledig elektrisch testplatform voor verschillende technologieën die in de uiteindelijke IM01 terecht gaan komen, zoals de aandrijflijn en de ECU’s.

In de samenwerking brengt ICT zijn Model-Based Development Production Platform (MPP) in, bestaande uit automotive-hardware en -software. Hiermee gaan de partners ECU’s bouwen met een Autosar-architectuur als basis en Matlab/Simulink-algoritmes voor de besturing. Deze applicatiesoftware neemt het Inmotion-team voor zijn rekening.

De IM01 moet 24 uur racen op formule 1-snelheden tot 280 km/uur, versnellend naar 100 km/uur in drie seconden, maar met half het brandstofverbruik. Daartoe heeft de auto een serieel hybride powertrain die meer dan achthonderd paardenkrachten levert. De vier wielen krijgen hun aandrijving elk van een eigen elektromotor, de batterijen hun lading via een rotatiemotor. De wagen wint remenergie terug middels een kinetic energy recovery system (Kers) dat een aantal supercondensatoren oplaadt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.