ICT automatiseert Chinese kunstrubberfabriek

Alexander Pil
7 oktober 2015

Lanxess heeft ICT Automatisering ingeschakeld om een systeem te leveren dat het productieproces in zijn Chinese rubberfabriek optimaliseert. Het Duitse chemieconcern bouwt in Changzhou de grootste kunstrubberfabriek ter wereld voor de productie van EPDM (ethyleen propyleen dieen rubber); een investering van 235 miljoen dollar. Dat materiaal wordt vooral toegepast in de automobielindustrie voor afdichtingen en koelslangen. Volgens schattingen van Lanxess bevat iedere auto ongeveer vijf kilogram EPDM-rubber. Op dit moment is de nieuwe EPDM-fabriek van Lanxess in China al volledig operationeel.

ICT baseerde de besturing op de Advanced Process Control-software van het Amerikaanse Aspentech. ICT is al jaren distributeur en integrator van Aspentech en beschikt over veel kennis van procesoptimalisatie. Eerder automatiseerde ICT de productie van kunstrubber van Lanxess in Nederland. Mede op basis van deze ervaring is ICT geselecteerd om voor de nieuwe fabriek in China ook een dergelijk geavanceerd systeem te ontwikkelen.

‘Het systeem van ICT zorgt voor een naadloze overgang bij verandering van instellingen in de fabriek’, zegt Lanxess-projectleider Jos Schmitz. ‘Hierdoor zijn wij in staat om beter te sturen op kwaliteit en kunnen wij verschillende productvariaties produceren. Het systeem zorgt voor hogere opbrengst uit de grondstoffen, minder afval en besparing van energie. Meteen vanaf de opstart van de fabriek heeft het systeem zijn nut al bewezen.’