IC-uitgaven halveren in 2009

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De wereldwijde uitgaven aan halfgeleiderapparatuur zullen dit jaar zo‘n 16,9 miljard dollar bedragen. In 2008 ging er nog voor 30,8 miljard over de toonbank. De voorspellingen komen van marktonderzoekbureau Gartner, dat zijn verwachtingen voor 2009 al voor de vierde keer in een paar maanden naar beneden bijstelt.

’De dramatische crisis van de wereldeconomie kwam aan het eind van het derde kwartaal opzetten en zorgde in het vierde kwartaal voor een vertraging van de uitgaven in alle segmenten van de halfgeleidermarkt‘, aldus Gartner-analist Klaus Rinnen. ’De grote uitgaven in geheugens van de afgelopen drie jaar en de bezuinigende consumentenmarkt geven weinig aanleiding voor een opleving voor 2010.‘

De markt voor lithografiemachines doet het met een daling van 52 procent nog iets slechter dan de totale markt. Voor 2009 verwacht Gartner dat de lithoverkopen worden gedreven door de vraag naar geavanceerde 193 nm-immersietools. Omdat vooral geheugenfabrikanten interesse hebben in verbeterde productiecapaciteiten, zal de vraag naar geavanceerde lithografieapparaten lauwtjes zijn.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.