IBS ontwikkelt meetkop voor vijfassige bewerkingsmachines

Alexander Pil
1 maart 2016

Tijdens Metav 2016 heeft IBS Precision Engineering de Rotary Inspector geïntroduceerd. Het nieuwe product is bedoeld om vijfassige bewerkingsmachines in de fabriek snel en nauwkeurig door te meten. Nu de complexiteit en de precisie van machinetools toenemen, voldoen de traditionele meetmethodes niet langer. IBS zegt met de Rotary Inspector de limieten van de huidige technieken aan te pakken, waaronder automatisering, dynamisch meten en reductie van de meettijd tot minder dan een minuut.

IBS ontwierp de Rotary Inspector in samenwerking met KMWE. Dat bedrijf liep tegen de grenzen van de meettechnieken aan. Samen startten IBS en KMWE een project om de Rotary Inspector te integreren in de productiesystemen van KMWE. Op dit moment loopt er een pilot waarbij vijf verschillende machines zijn uitgerust met de IBS-meetkop. De resultaten zijn veelbelovend, aldus de partners.

‘De voordelen van vijfassige bewerkingsmachines zijn significant en ze worden daarom steeds meer gebruikt door leidende producenten’, zegt IBS-directeur Henny Spaan. ‘Naast het feit dat ze complexe onderdelen kunnen maken, kunnen de systemen tijd en geld besparen, en de risico’s beperken voor de set-up en opspanning. Het monitoren en controleren van de accuratesse van vijfassige machines is essentieel om van deze voordelen te kunnen profiteren. De Rotary Inspector is gebaseerd op onze gepatenteerde meettechnologie. Ons doel was om vijfassige intelligentie simpel te maken: de data waar je ze wilt en wanneer je ze wilt.’