IAI in Zweedse handen

Nieke Roos
15 december 2015

Assa Abloy neemt IAI Industrial Systems over van Docdata. De Zweedse specialist in toegangsmanagement voegt de machinebouwer toe aan zijn onderdeel HID, dat beveiligingsoplossingen en -diensten levert voor grensbewaking, toegangscontrole en tracking van objecten en activiteiten. IAI zal blijven opereren vanuit Veldhoven. Ook het Duitse zusterbedrijf Feha Lasertec komt in Zweedse handen. Een overnamebedrag hebben de partijen niet bekendgemaakt.

Het in 1990 opgerichte IAI focust volledig op de markt voor hogekwaliteitsveiligheidsdocumenten. Het ontwikkelt onder meer systemen voor de personalisering van paspoortboekjes. In oktober kondigde moederbedrijf Docdata een reorganisatie aan vanwege tegenvallende resultaten, maar liet het ook weten andere strategische opties te onderzoeken. Het afgelopen derde kwartaal heeft IAI al een begin gemaakt met de herstructurering, waarbij het een onbekend aantal medewerkers heeft moeten laten gaan. Het overnamebericht vermeldt een huidig personeelsbestand van ongeveer 85 mensen.

‘IAI complementeert ons huidige aanbod van beveiligde identiteitsoplossingen’, verklaart ceo Johan Molin van Assa Abloy. ‘Met de acquisitie versterken we onze positie in overheids-id.’ ‘De combinatie van IAI’s portfolio met onze expertise maakt van HID het enige bedrijf dat zowel personaliseringsoplossingen voor id-kaarten en paspoorten biedt als productiesystemen voor topgeheime documenten’, aldus Stefan Widing, hoofd van de HID-businessunit.