I-Optics focust op intelligente en patiëntvriendelijke oogmetingen

Frank Senteur is freelance journalist.

Leestijd: 8 minuten

Veel specialistische oogmetingen gebeuren momenteel met grote, kostbare apparaten die door oogartsen worden bediend en niet erg comfortabel zijn voor de patiënt. I-Optics uit Den Haag brengt daar verandering in met zijn compacte, intelligente apparaten waarmee ook huisartsen en opticiens netvlies- en lens/hoornvliescontroles kunnen verrichten. De vervelende oogdruppels zijn niet meer nodig, de metingen gaan aanzienlijk sneller en zijn daardoor minder belastend voor de patiënt.

Na de traditionele ’schuurstart‘ in 2007 heeft I-Optics zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot hightechfabrikant van intelligente oogdiagnosesystemen. Inmiddels werken er zo‘n 45 medewerkers bij deze Haagse spin-off van de TU Delft en staan er zo‘n honderdvijftig Easyscans (voor netvliesmetingen) en circa dertig Cassini-apparaten (voor de analyse van de lens en het hoornvlies) in de markt om praktijkervaringen te verzamelen. Deze monden weer uit in verfijningen van de hardware en software, zodat de uiteindelijke serieproductiemodellen elke toets der kritiek kunnen doorstaan.

Vooral de toegepaste technieken zijn revolutionair en leggen de basis voor laagdrempelige controles. Ontwikkeling en productie van de apparaten vinden momenteel vooral in Nederland plaats. Gespecialiseerde bedrijven op het gebied van optische systemen, behuizingen en micro-elektronica leveren daarbij componenten aan I-Optics, dat ze in zijn vestiging in Den Haag assembleert tot complete apparaten. De Easyscan en Cassini zijn intelligent, door bijna iedereen te bedienen en produceren naast eigen analyses ook digitale bestanden die oogspecialisten later kunnen bekijken en beoordelen. Met deze apparaten kunnen vele vooruitgeschoven posten worden gecreëerd, bijvoorbeeld bij huisartsen, medische centra en opticiens waarmee op een veel grotere schaal tegen lagere kosten oogcontroles kunnen worden uitgevoerd. Oogafwijkingen en -aandoeningen kunnen hiermee in een eerder stadium ontdekt en succesvoller behandeld worden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.