Hyperloop-testcentrum vestigt zich in Groningen

Jessica Vermeer
6 januari 2020

Het Europese Hyperloop Center (EHC) zal worden gebouwd in de provincie Groningen. De provincie wint daarmee de race om de bouw van het testcentrum van Zeeland. Het testcentrum komt net ten oosten van de stad Groningen.

Foto: Provincie Groningen

Een belangrijk onderdeel van het hyperloopcentrum is een razendsnelle testbaan met een lengte van drie kilometer. Hiermee wordt het centrum de eerste faciliteit in Europa waar het transportsysteem op hoge snelheid kan worden getest. Verder komt er in het EHC een Learning Center waarin zal worden gewerkt aan Europese standaardisatie, veiligheidsnormen en de reisbeleving van passagiers.

De bouw van het EHC start nog dit jaar en zal naar verwachting in 2022 afgerond zijn. Tests moeten uitwijzen of de Hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten.

Het Delftse Hardt Hyperloop is initiatiefnemer van het EHC. Hardt heeft als doel om in de ontwikkeling van de hyperloop zo veel mogelijk partijen met kennis op een specifiek onderdeel te betrekken. Hardt-ceo Tim Houter: ‘Het open ecosysteem van kennisdeling met meerdere private en publieke partijen is voor ons van groot belang. Er is binnen Europa enorm veel kennis en gedrevenheid. Die brengen we met het EHC bij elkaar om één Europees systeem te ontwikkelen.’