‘Hyperloop-testbaan gunstig voor Nederland’
Een hyperloop-testbaan kan voor 120 miljoen euro gerealiseerd worden in de Flevopolder, blijkt uit een haalbaarheidsstudie die het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Minister Schultz van Haegen denkt dat een dergelijke testbaan bedrijvigheid rond hyperloops naar Nederland kan halen. Zowel het het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One als de Delftse start-up Hardt Global Mobility hebben bij de minister aangegeven behoefte te hebben aan zo’n faciliteit.
Sinds Elon Musk zijn plannen voor het hyperloop-concept ontvouwde, zijn er verschillende bedrijven opgestaan om aan het concept te werken. Het Amerikaanse Hyperloop One is een van de twee belangrijke spelers en heeft een eigen testbuis in de Mojave-woestijn van vijfhonderd meter lang. Hardt ontstond uit een studentencompetitie voor hyperloop-technologie, en moet het met een testbuis van dertig meter doen. Voor praktijktests op hoge snelheid zijn trajecten van enkele kilometers nodig.
Volgens het onderzoek, waar onder meer TNO aan heeft meegewerkt, kan een testbaan inderdaad maatschappelijke waarde hebben voor Nederland. Het raadt een traject aan van vijf kilometer lang, met een buisdiameter dan drie meter, in de Flevopolder. Daarmee wijkt het advies af van de vragen van Hyperloop One en Hardt, die een buis van vijf meter willen. Bovendien is voor tests op volle snelheid een traject van vijftien kilometer nodig.
Het ministerie gaat dan ook met beide bedrijven in gesprek in hoeverre hun wensen hiermee vervuld kunnen worden. Daarbij zal het ook over de financiering gaan. De minister denkt dat zowel de hyperloop-ondernemingen als andere bedrijven een duit in het zakje kunnen doen; naar verwachting zijn er veel partijen die kunnen profiteren van hyperloop-ontwikkelingen.
