Huisman levert netwerkstabilisator op basis zwaartekracht

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Huisman heeft een contract getekend met Gravitricity uit Edinburgh voor levering van een prototype van een 250kW, op zwaartekracht gebaseerde installatie voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Het Gravitricity-systeem is ontworpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren door middel van het hijsen en neerlaten van een grote masssa. Hierdoor wordt groene energieopslag en -afgifte mogelijk. Het systeem is naar verwachting eind 2020 operationeel.

Hoewel dagelijks meer duurzame energie wordt toegevoegd aan het huidige elektriciteitsnetwerk, neemt de instabiliteit van het net ook met de dag toe. Deze instabiliteit wordt gecompenseerd door de toepassing van zogenoemde frequency responses. Gravitricity heeft een concept ontwikkeld voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet door het hijsen en neerlaten van zware massa’s.

Huisman levert sinds 1984 systemen voor het volledig elektrisch hijsen en neerlaten van zware lasten en gebruikt verschillende mogelijkheden om het energiesysteem van offshore-schepen te stabiliseren. Op basis van deze kennis en ervaring heeft Gravitricity ervoor gekozen om samen met Huisman zijn principe verder te ontwikkelen tot een nieuwe innovatieve en opschaalbare oplossing.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.