Huisman levert netwerkstabilisator op basis zwaartekracht

Alexander Pil
4 februari 2020

Huisman heeft een contract getekend met Gravitricity uit Edinburgh voor levering van een prototype van een 250kW, op zwaartekracht gebaseerde installatie voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Het Gravitricity-systeem is ontworpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren door middel van het hijsen en neerlaten van een grote masssa. Hierdoor wordt groene energieopslag en -afgifte mogelijk. Het systeem is naar verwachting eind 2020 operationeel.

Hoewel dagelijks meer duurzame energie wordt toegevoegd aan het huidige elektriciteitsnetwerk, neemt de instabiliteit van het net ook met de dag toe. Deze instabiliteit wordt gecompenseerd door de toepassing van zogenoemde frequency responses. Gravitricity heeft een concept ontwikkeld voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet door het hijsen en neerlaten van zware massa’s.

Huisman levert sinds 1984 systemen voor het volledig elektrisch hijsen en neerlaten van zware lasten en gebruikt verschillende mogelijkheden om het energiesysteem van offshore-schepen te stabiliseren. Op basis van deze kennis en ervaring heeft Gravitricity ervoor gekozen om samen met Huisman zijn principe verder te ontwikkelen tot een nieuwe innovatieve en opschaalbare oplossing.

Het 250 kW-systeem zal de principes van het energieopslagsysteem van Gravitricity aantonen en dynamische gedragssimulaties valideren. Na succesvolle tests zal er 2022 een volledig op schaal gebouwde installatie worden geïnstalleerd in een Europese mijnschacht. Gravitricity en Huisman zijn daarna voornemens om verder op te schalen met de bouw van een commercieel schaalbaar systeem van 20 MW via een reeks van projecten in het Europa, Zuid-Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika.