HTSC en TNO bouwen Europees centrum voor 3d printen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het High Tech Systems Center en TNO starten een kenniscentrum op het gebied van additive manufacturing. De ambitie is om uit te groeien tot een leidend r&d-instituut op Europees niveau. In tegenstelling tot andere AM-kenniscentra focussen het HTSC en TNO zich op de productiemachines voor slimme, gepersonaliseerde en multifunctionele producten. Het centrum komt op de campus van de Eindhovense universiteit.

Een van de doelen die het centrum zich heeft gesteld, is het stimuleren van de concurrentiekracht en groei van de Nederlandse industrie. Het fundamentele en toegepaste onderzoek van het kenniscentrum moet innovaties opleveren die uiteindelijk de markt bereiken via aangesloten bedrijven of nieuwe spin-offs. Ook zullen er experts en wetenschappers worden opgeleid waarop de 3d-printinudustrie staat te wachten.

Onderdeel van het plan is de oprichting van de nieuwe TUE-leerstoel en -onderzoeksgroep ‘Systems mechatronics for advanced manufacturing’. De zoektocht naar een geschikte hoogleraar is al begonnen. De verwachting is dat die groep binnen vier jaar is gegroeid naar zo’n vijfentwintig promovendi en meer dan vijftig fulltime professionals. Binnenkort starten de eerste zeven promovendi. Bij TNO werken al ongeveer dertig mensen aan additive manufacturing.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.