Horizon Europa-budget krijgt boost van 4 miljard

Paul van Gerven
18 november 2020

Het Europees Parlement heeft het budget van Horizon Europa met 4 miljard euro weten te verhogen tot ongeveer 85 miljard euro. Daarnaast wordt het Erasmus+-uitwisselingsprogramma voor studenten aangevuld met 2,2 miljard euro, krijgt het EU4Health-project 3,4 miljard euro en investeringsfonds InvestEU 1 miljard euro extra.

De Europese onderzoeksgemeenschap was teleurgesteld toen de EU-leiders na een spannende top in juli 80,9 miljard euro budget beschikbaar stelden voor de opvolger van Horizon 2020. Oorspronkelijk had de Europese Commissie een budget van 94,4 miljard euro voorgesteld, terwijl het Parlement 120 miljard euro wilde en de League of European Research Universities (Leru) nog meer. Het is daarom niet verwonderlijk dat Leru-secretaris-generaal Kurt Deketelaere de aanvulling van 4 miljard euro heeft bestempeld als peanuts.

De deal moet nog worden goedgekeurd door zowel het Parlement als de lidstaten. Momenteel spreken Polen en Hongarije hun veto uit over de zevenjarige begroting en het coronaherstelplan, waarvan de Horizon Europa-begroting deel uitmaakt.