‘Hoogst onwaarschijnlijk’ dat ASML euv-exportvergunning krijgt voor China

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het is ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat de Nederlandse regering ASML een vergunning zal verlenen om euv-scanners naar China te exporteren Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen Bloomberg. De vergunning werd een jaar geleden niet verlengd na zware diplomatieke druk van de VS, waardoor de verzending van een scanner naar de Chinese foundry SMIC werd geblokkeerd. Sindsdien wordt de verlenging herzien, maar er is geen datum vastgesteld waarop de procedures moeten zijn voltooid.

ASML zou euv-scanners verkopen aan SMIC of andere Chinese bedrijven als ze dat zouden mogen, maar zal er geen hinder van ondervinden als dat niet het geval is. ‘Euv is een aanjager van zoveel technologieën dat we er zeker van kunnen zijn dat er wereldwijd vraag naar de chips zal zijn. Als we om welke reden dan ook geen euv-systemen aan China mogen verkopen, staat een ander bedrijf op om aan de vraag te voldoen. We leveren onze systemen gewoon aan dat bedrijf. Het maakt ons niet uit waar de chips worden gemaakt’, aldus ASML-topman Peter Wennink eerder dit jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.