Hoogniveau-mechatronicatraining opnieuw uit startblokken

René Raaijmakers
6 september 2017

De training ‘Advanced mechatronic system design’ gaat eind september voor de tweede keer bij The High Tech Institute van start. De training zit bijna vol en dat is best bijzonder. Alleen zeer gevorderde mechatronica-ingenieurs komen er namelijk voor in aanmerking. De combinatie met hoge toelatingseisen zorgt ervoor dat deze training slechts eens in de twee jaar wordt gegeven.

Advanced mechatronics system design

Become able to apply an agile systems engineering approach in the conceptual phase of an innovative project, make conceptual trade-offs and estimate the implications on system level and perform a risk assessment incl. mitigation.

‘Advanced mechatronic system design’ duurt zes dagen en stelt mechatronica-experts in staat om de stap te maken naar multidisciplinair systeemontwerper. De training werd voor het eerst ontwikkeld binnen Philips CFT, het voormalige mechatronica-bolwerk van de gloeilampenfirma. CFT had een training op het oog voor ontwikkelaars en architecten van mechatronische systemen met minimaal zes tot tien jaar ervaring. ‘De training moet technici helpen om geavanceerde technische concepten met elkaar te delen’, zegt Adrian Rankers, huidige cursusleider AMSD en voormalig groepsleider mechatronica bij CFT. ‘Het helpt ze om de stap te maken van technoloog of junior-architect naar medior-architect. In die functie moeten ze met beperkte feitelijke informatie globaal de goede route voor hun team kunnen uitzetten.’

Rob Munnig Schmidt, bekend als uitvinder van de lineaire motor van ASML’s wafersteppers, richt zich als trainer bij ‘Advanced mechatronic system design’ met name op optica, motion systems en precision drive and sensor systems. Ook behandelt hij voorbeelden van projecten uit de tijd dat hij manager Mechatronic Development and Systems Engineering was bij ASML.

Deelnemers krijgen gedurende zes dagen een zeer intensief programma voorgeschoteld. Dat bestaat uit een mix van presentaties en oefeningen, in combinatie met een casestudy van een precisiesysteem waaraan de deelnemers in teams werken. De vier docenten kiezen elke keer een andere case. Komende sessie van eind september behandelen ze de systeemontwikkeling van een goedkope waferstepper, gebaseerd op huidige vrij beschikbare technologie.

Advanced mechatronics system design

Become able to apply an agile systems engineering approach in the conceptual phase of an innovative project, make conceptual trade-offs and estimate the implications on system level and perform a risk assessment incl. mitigation.

Na afloop kunnen deelnemers modellen afleiden en inschatten welke gevolgen hun beslissingen hebben op systeemniveau. Ze krijgen ook inzicht in de uiteenlopende belangen die spelen, met name binnen de organisatie van de klant. ‘Ontwerpers van multidisciplinaire systemen moeten beslissingen nemen in een onzekere setting, met stakeholders die elkaar soms tegenspreken’, aldus Rankers. Hij noemt in het bijzonder het managen van het ‘veelkoppige monster’. Rankers: ‘Ik heb het in de praktijk vaak meegemaakt dat de technisch directeur en zijn baas diametraal van mening verschilden.’

De trainers van ‘Advanced mechatronic system design’ zijn stuk voor stuk zeer ervaren en hebben hun sporen verdiend in de hightech. Rob Munnig Schmidt brengt decennia praktijkervaring in die hij bij Philips en ASML opdeed. Daarnaast was hij hoogleraar in Delft. Ad Vermeer werkte bij grote bedrijven als ASML en was daarnaast als systeemarchitect betrokken bij de ontwikkeling van machines bij verschillende succesvolle startups. Industrieveteraan Jan van Eijk vult ook een deel van de training in. Alle vier geven ze algehele begeleiding, feedback en richting.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

De cursus schenkt speciale aandacht aan fouten uit het verleden. ‘De vooraanstaande positie die we wereldwijd op technologisch gebied hebben, is mede te danken aan onze missers. Daar hebben we namelijk van geleerd’, zegt Van Eijk. ‘Cursusdeelnemers kunnen voortbouwen op deze kennis en kunde.’

Rankers daarover: ‘Fouten zijn er in veel soorten. Je kunt de verkeerde conclusie uit een amplitudespectrum trekken, maar je kunt ook de user requirements die door technisch productmanagement zijn opgesteld onvoldoende uitdiepen. Een feature kan bijvoorbeeld voor slechts een op de honderd klanten relevant zijn, maar leiden tot een tien maal hogere systeemcomplexiteit. Als je dat inzicht hebt, dan kun je een betere beslissing nemen en miljoenen euro’s op jaarbasis besparen.’

Voor ‘Advanced mechatronic system design’ gelden hoge toelatingseisen. Alleen ontwikkelaars met academische achtergrond, zes tot tien jaar ervaring in het multidisciplinair ontwikkelen van mechatronische precisiesystemen en kennis in de vorm aantoonbare werkervaring en of diepgaande trainingen.

Van Eijk, emeritus professor aan de TU Delft en cursusleider, durft wel een drieste uitspraak te doen: ‘Met deze cursus kunnen we alle kennis en kunde uit de regio Eindhoven overdragen aan toekomstige generaties senior systeemontwikkelaars.’