Honderden banen weg bij TNO

17 oktober 2013

TNO schrapt vóór eind 2014 honderden banen wegens sterk teruglopende inkomsten. De organisatie heeft nog niet bekendgemaakt bij welke afdelingen de klappen vallen. Het instituut kijkt ook naar andere besparingen en zal onder meer bezuinigen op een aantal voorgenomen investeringen.

In het voorjaar nog zei TNO dat het 2012 ondanks de lastige marktomstandigheden goed was doorgekomen, alhoewel het voor dit jaar zwaarder weer voorspelde. De overheidssubsidie daalt structureel en door de crisis plaatsen bedrijven niet genoeg orders bij het onderzoeksinstituut om de inkomsten op peil te houden. De afgelopen maanden heeft het instituut getracht om meer orders binnen te halen en de structurele kosten terug te dringen. Dit bleek echter onvoldoende. Bij een aantal afdelingen is er daarom niet voldoende werk of uitzicht daarop. Overigens gaat lopen de ’zaken‘ bij sommige afdelingen juist erg goed, benadrukt TNO.

De organisatie werkt aan een structureel plan voor de periode 2015 en 2018. Hierin zullen strategische aanpassingen worden opgenomen om aan de lagere inkomsten tegemoet te komen.