Honderd Philips-experts naar ASML

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

ASML neemt circa honderd medewerkers van Philips Engineering Solutions in dienst. Ze gaan nog voor het einde van het jaar over.

Philips heft zijn engineeringservices op. Die beslissing neemt het bedrijf als gevolg van een reorganisatieslag naar aanleiding van zijn problemen met beademingsapparatuur. Eén van de activiteiten die wordt afgebouwd, is het aanbieden van engineeringdiensten aan derde partijen. Dat betekent dat Philips Engineering Solutions (voorheen Philips Innovation Services), gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, stopt met dienstverlening buiten Philips.

Foto: Philips

Philips Innovation Services, nu Philips engineering Solutions, stond al voor de problemen met apneuapparatuur in de etalage. Veel van de research past immers voor geen meter op de healthcaremarkt.

Experts van Philips ondersteunden de afgelopen jaren nog partijen in de semiconmarkt, zoals ASML en Zeiss. De relatie met ASML kent een lange historie. Die begon in 1984 met de 50-50 joint venture tussen Philips en ASM International, waarbij ASM Lithograpy (later ASML), toegang kreeg tot de diensten van het Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab).

In de jaren negentig en beginjaren 2000 waren Philips Natlab en Philips Centrum voor Fabricage Techniek (CFT) cruciaal voor het ontwikkelen van nieuwe mechatronische concepten zoals scannende wafertafels en zwevende magneetstages. Kort na 2000 werd de researchgroep voor mechatronica op het Natlab opgedoekt en verschoof het werk naar CFT, waar directeur Cees van Uijen in de jaren daarna de mechatronica vrijwel geheel ontmantelde.

De afgelopen jaren ondersteunden Philips-engineers de ontwikkeling van de positioning modules voor ASML-machines, stelt het persbericht, maar die inspanningen zullen minimaal zijn geweest. Wel speelde Philips Engineering een grote rol bij de ontwikkeling van EUV-pellicles, zeer dunne vliesjes die voorkomen dat er stofjes in direct contact komen met de EUV-maskers.

‘In het belang van onze klanten en partners zoeken wij naar oplossingen om hun activiteiten en onze commitments zo goed mogelijk in te vullen’, stelt Nico Jonkers, leider van de engineering activiteiten bij Philips, in een persbericht.