Hom of kuit

Paul van Gerven is redacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse maakindustrie, ASML en zijn gevolg voorop, is voorzichtig bezig haar ontwikkelverantwoordelijkheden te herverkavelen. OEM-bedrijven leggen zich liever toe op hun kerncompetenties en laten de ’details‘ over aan hun toeleveranciers. Die moeten het ding ten slotte ook maken, en bij complexe hightech producten valt de grens van het technologisch haalbare vaak samen met het maakbare. Behalve een versnelling van innovatie en verkorting van de time-to-market heeft deze manier van werken voor alle partijen een zeer begerig neveneffect. Leveranciers kunnen de kennis van technische en bedrijfskundige processen die zij opdoen namelijk ook voor andere klanten inzetten, met een bijna recessiebestendig ecosysteem als resultaat.

Nu moeten we niet overdrijven – menig directeur zal ook tijdens de laatste crisis wel een paar nachtjes slecht hebben geslapen – maar dat de toeleverketen zich heeft versterkt sinds het begin van de eeuw, dat is wel duidelijk. Farm-out, zoals het superuitbesteden in de Engelstalige zakenliteratuur heet, heeft daar in die zin al aan bijgedragen dat er allerlei initiatieven zijn opgezet om de keten erop voor te bereiden. Leveranciers doen tenslotte ook niet alles zelf, en dus moeten ze behalve leren ontwikkelen ook ketenbeheersing in de vingers krijgen. ASML stak bereidwillig een handjevol vingers toe.

Toch gaat het een negental bedrijven, Frencken en NTS voorop, niet snel en ver genoeg. Zij stellen zich de toekomstige Brainport, overigens geen synoniem voor Zuidoost-Brabant, voor als een gigantische rugbyscrum, waar alle hightechspelers elkaar stevig bij de schouders pakken om gezamenlijk de concurrentie omver te duwen. Onder de vlag Brainport Industries willen zij de manier van werken verregaand op elkaar afstemmen, gezamenlijk precompetitief technologie ontwikkelen en de arbeidsmarkt aansturen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen