Holland Hydraulics bouwt hydrauliek voor crusher aluminiumsmelter

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Hengelose Holland Hydraulics heeft de hydraulische installatie voor een crusher van aluminiumsmelterij Nordural op IJsland ontwikkeld en geleverd. De crusher breekt koolstofblokken van gebruikte of afgekeurde anodes, die worden gebruikt voor verhitting van de smeltbaden. De opdrachtgever voor de crusher was een Noors engineeringbedrijf dat verantwoordelijk is voor de grootschalige revisie van de Grundartangi-aluminiumfabriek van Nordural.

De opdrachtgever ontwikkelt en levert in het kader van de revisie van de aluminiumfabriek een complete, op maat gemaakte installatie voor de anodewerkplaats. Daar worden de anodes gemaakt voor de elektrolyse in de smeltbaden voor aluminium. De anodes zijn grote metalen vorken van zo’n drie meter hoog waarop in een oven koolstofblokken van ongeveer vijftig bij vijftig bij tweehonderd centimeter worden gebakken. In de fabriek worden in het totaal zo’n tienduizend anodes gebruikt, die elke maand worden vervangen. Telkens worden er vijftienhonderd in een volcontinu proces in de werkplaats verwerkt. Een belangrijk onderdeel van het proces is het breken van de gebruikte koolstofblokken, zodat er een nieuw koolstofblok aan de anode kan worden gebakken. De koolstof wordt gerecycled.

Voor de anodewerkplaats werd een nieuwe soort crusher ontwikkeld. De anodes worden hangend in een transportbaan aangevoerd. Elke vier minuten moet de crusher een anode verwerken, dus het proces moet bijzonder snel verlopen. Een grote uitdaging voor de installatie was de wisselende kracht die nodig is. Voor normale gebruikte anodes volstaat een werkdruk van zo’n 90 bar, maar voor het breken van een nieuwe, maar afgekeurde anode is een aanzienlijk grotere druk tot wel 350 bar nodig. De nieuwe crusher staat op een frame en fixeert de anode. Daarna duwen twee hydraulische cilinders van twee kanten brekers met rijen stalen tanden tegen de blokken, zodat ze van de anode afbreken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.