Hogeschool van Amsterdam wint Young Professional Award 2019

11 oktober 2019

Op de Dutch Fluid Power and Transmission Conference werd donderdag de winnaar van de vierde editie van de Young Professional Award van Feda bekendgemaakt. Juryvoorzitter Michiel de Ruyter mocht deze keer het verlossende woord richten tot team ‘Rock Solid’ van de Hogeschool van Amsterdam. Deze tweedejaars studenten van de opleiding Mechatronica – Robotica, ontwikkelden een oplossing voor het oppakken en positioneren van natuurstenen in een structuur. ‘Een knap staaltje werk’, aldus De Ruyter.

Ieder jaar ontvangt de jury van de Young Professional Award weer aansprekende projectverslagen van HTO-studenten Mechatronica en Industriële Automatisering. De prijs wordt ieder jaar door Feda uitgereikt aan de groep die er niet alleen in slaagt om een goed en innovatief eindproduct te presenteren, maar tevens aantoont over meer skills te beschikken. Goed onderling communiceren bijvoorbeeld. Samenwerken in multidisciplinaire teams en management in het algemeen.

End-effector

Het team ‘Rock Solid’ van de Hogeschool van Amsterdam voldeed volgens de jury – bestaande uit leden van onder meer de Feda-onderwijscommissie – het beste aan de verschillende eisen. Hun opdracht luidde om een ‘end-effector’ te ontwikkelen die te koppelen is aan een ABB IRB 4600-robotarm. Dit product moest vervolgens in staat zijn om (natuur)stenen van verschillende soorten en maten te herkennen en te stapelen in een structuur.

In de hoofdvraag werden de studenten uitgedaagd om te onderzoeken op welke manier de stenen het beste waren op te pakken. Op basis van analyse is gekozen voor een oplossing waarin vacuüm en het pinnen van de stenen zijn gecombineerd. Tevens is de nodige tijd besteed aan een geschikte bevestiging van de end-effector aan de robotarm en het programmeren van de robot zelf. Door het product tijdens het project steeds te testen en aan te passen, slaagden de tweedejaars erin aan het einde van het project een goed getest en werkend geheel te presenteren. Inclusief kostenplaatje en businesscase.

Tweede en derde plaats

Ook de inzending van de overige twee genomineerden logen er niet om. Zo werd de tweede prijs uitgereikt aan het team Nut Welding add-on van Windesheim Zwolle. Deze studenten Elektrotechniek ontwikkelden een standalone machine die met behulp van een robot aluminium bouten aan een product kan lassen. De jury roemde de directe toepasbaarheid van het eindproduct, de zelf ontwikkelde software en de objectherkenning door vision.

De derde prijs was voor het team The Egyptians. Eveneens afkomstig van de Hogeschool van Amsterdam en hierdoor belast met dezelfde opdracht als de prijswinnaar: het ontwikkelen van een end-effector. De oplossing van deze groep neemt de vorm van de stenen aan door een ballon om de steen heen te vormen en met perslucht te klemmen. In het rapport stond onder meer waardering voor het creatief selecteren en zoeken van materialen en oplossingen wat geleid heeft tot een 3D geprint eigen ontwerp van een gripper.