Hogere energieprijs goed nieuws voor micro-elektrische aandrijvingen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Strengere energiewetgeving, de nood om energiekosten in te dammen en de wens om efficiënter te werken, zorgen voor een boost in de markt voor micro-elektrische aandrijvingen. De trend wordt versterkt door de technische vooruitgang in de netwerkmogelijkheden van de systemen. Dat constateert onderzoeksbureau Frost & Sullivan. De industrie heeft afgelopen jaar een omzet geboekt van 517 miljoen dollar. In 2016 ligt dat niveau op zo‘n 637 miljoen, schat de marktvorser die heeft gekeken naar AC-, DC en servoaandrijvingen.

In Europa nemen motoraangedreven toepassingen ongeveer twee derde van de energieconsumptie in productieplants voor hun rekening. ’Om het elektriciteitsverbruik van motoren terug te dringen, investeren fabrikanten in energiegereguleerde oplossingen zoals variabele-frequentiebesturingen‘, zegt Frost & Sullivan-analist Raaj Thilak Raveendran. ’Bovendien zullen de meeste fabrikanten hun productielijnen verbeteren met energie-efficiënte apparatuur nu de energieprijzen stijgen en wetten strenger worden.‘

Technische vooruitgang in microprocessoren en zogenaamde insulated-gate bipolar transistoren (IGBT) hebben de elektrische aandrijvingen compacter en gebruiksvriendelijker gemaakt. Dat stimuleert OEM‘s om ze in hun machine toe te passen. Betere halfgeleidertechnologie zorgt er bovendien voor de aandrijvingen bestand zijn tegen hogere temperaturen waardoor ze rechtstreeks op de motoren kunnen worden bevestigd, wat resulteert in een compacter, simpeler ontwerp.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.