Hoge prijs aardmetalen stuwt zoektocht alternatieve motortechnieken

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De wereldmarkt voor zeer zuinige IE4-motoren bereikt in 2015 een jaaromzet van 418 miljoen dollar, voorspelt onderzoeksbureau IHS IMS Research. Dat zou een groei van 153 procent betekenen in vergelijking met de 165 miljoen van vorig jaar. Opkomende goedkopere alternatieven voor de traditionele synchrone motoren met permanente magneten geven deze niche een stevig zet in de rug. Fabrikanten kijken steeds meer naar oplossingen die minder zeldzame aardmetalen bevatten.

Sinds een paar jaar heeft de Chinese overheid de export van zeldzame aardmetalen aan banden gelegd. Het land heeft een monopoliepositie want het is verantwoordelijk voor ongeveer 97 procent van de wereldproductie. Een bedreiging voor de motormarkt, constateerde IHS al twee jaar geleden. Door de beperkte beschikbaarheid van magneetgrondstoffen zijn de prijzen omhooggeschoten. Hoewel de prijzen vorig jaar zijn gestabiliseerd, liggen ze zo hoog dat motorfabrikanten er niet onderuit komen om de kosten door te rekenen aan hun klanten. De leveranciers zijn dus naarstig op zoek naar alternatieve technologieën die minder afhankelijk zijn van zeldzame aardmetalen. ’Ze gaan heel creatief om met het tekort aan grondstoffen zoals neodymium en dysprosium door het aantal magneten in borstelloze AC-motoren terug te brengen of door IE4-motoren te ontwikkelen die helemaal zonder magneten werken‘, zegt IHS-analist Mark Meza. Als voorbeeld noemt Meza de synchrone reluctantiemotoren van ABB en de geschakelde reluctantiemotoren van Nidec.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.