Hoge performance nu ook mogelijk voor systemen met variërende dynamica

Bart Paijmans is gepromoveerd aan de afdeling Productietechnieken, Machinebouw en Automatisering (PMA) van de KU Leuven. Op dit moment is hij werkzaam bij Verhaert Space.

Leestijd: 5 minuten

De vraag naar steeds nauwkeurigere machines, die sneller draaien, hogere vermogens leveren en bovendien steeds lichter worden, noodzaakt het gebruik van regeltechnieken die het dynamisch gedrag van de machine mee in rekening nemen bij de aansturing van de machine. Bart Paijmans van de afdeling PMA van de KU Leuven ontwikkelde in samenwerking met het FMTC een nieuwe praktische methode voor de regeling van zulke systemen.

Door de groeiende concurrentie op de internationale markten is er een vraag naar snellere werktuigmachines zoals snij-, frees- en boormachines, die de bewerkingstijd kunnen verminderen, waarbij de nauwkeurigheid van bewerken bewaard moet blijven of verbeteren. De hoge versnellingen in deze machines exciteren de machinestructuur tot hoge frequenties, zodat de trillingsmodes van de structuur worden geëxciteerd. Deze structurele trillingen moeten worden gedempt als nauwkeurig volggedrag vereist is.

Het dynamisch gedrag geeft aan hoe een machine juist beweegt en trilt als je haar aanstuurt. Het gedrag wordt beschreven met behulp van een machinemodel. Regeltechnieken die vertrekken van een dergelijk model zijn al meerdere jaren een actief onderzoeksdomein van de afdeling Productietechnieken, Machinebouw en Automatisering (PMA) van de KU Leuven, onder leiding van professor Hendrik Van Brussel en professor Jan Swevers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen