Hoge drones vangen veel wind

Heico Sandee is technisch manager bij Alten Mechatronics en programmamanager Robotics bij de TU Eindhoven.

Leestijd: 3 minuten

Onlangs heeft het Duitse Definetz bekendgemaakt dat het een drone aan het ontwikkelen is om automatisch een defibrillator naar slachtoffers van een hartaanval te vliegen. De Defikopter kan 70 km/u vliegen en houdt dit ongeveer tien kilometer vol. Ongehinderd door druk verkeer is de drone sneller dan een ambulance en is daarmee in staat levens te redden.

Een week later verscheen een nieuwsbericht dat een Amerikaanse tiener is gedood door een modelhelikopter. De jongen was een ervaren dronebestuurder maar door een onbekende oorzaak botste zijn eigen drone tegen zijn hoofd. Hij overleed ter plaatse.

Een drone is een onbemand luchtvaartuig. Ze worden veelal op afstand bestuurd maar steeds meer hebben ze autonome functionaliteit. Wereldwijd gaan er jaarlijks meer dan vijfduizend over de toonbank voor militaire toepassingen, waarmee ze binnen de professionele servicerobots het best verkopen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.