Hoe zit het met uw verdienmodel?

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

De eerste helft van 2015 was dynamisch, technologisch spannend en economisch positief. Althans wat Europa betreft. Of dit een voorbode is van een goed vervolg weten we niet, want naast positieve signalen zijn er zoals altijd ook onzekere factoren. Zo wordt, nu ik dit schrijf, alweer het zoveelste ultimatum aan Griekenland gesteld en blijkt de euro helemaal niet zo stabiel als ons jaren geleden werd voorgespiegeld. Voor onze internationale handel is de koers van de euro cruciaal. Een dure euro is immers slecht voor onze mondiale concurrentiepositie, terwijl een goedkope euro betekent dat alles dat wij van buiten de EU importeren, zoals grondstoffen en energie, duurder wordt.

Valutaire stabiliteit is van levensbelang voor een duurzame ontwikkeling van de internationale handel, maar is die stabiliteit haalbaar? Denk aan Rusland dat een geheel eigen koers vaart, een olieprijs die wel weer moet stijgen, een economisch twijfelend Noord-Amerika, een economisch onstabiel Zuid-Amerika en een volgens eigen opgave nog steeds snel groeiend China. Klopt die zeven of acht procent wel? En zo ja, hoe lang houden ze dat dan nog vol? Over Azi√ę in het algemeen ben ik overigens een stuk optimistischer.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ga absoluut positief de zomer in want bedreigingen zijn er altijd. Ze zijn net als kansen alleen niet altijd hetzelfde. Dat veel ondernemers een stuk onzekerder zijn geworden over hun toekomst, heeft mede te maken met het feit dat nu één slimme app of webshop een complete branche op zijn kop kan zetten. Denk aan Uberpop. In veel sectoren blijkt internet ontwrichtend te werken en dat is een niet te stuiten ontwikkeling.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen