Hoe word ik senior?

Jaco Friedrich is softskillstrainer bij The High Tech Institute.

11 juni 2014

Een ingenieur vraagt:

Ik werk nu een aantal jaar in deze functie en mijn chef vindt – en daar ben ik het van harte mee eens – dat het tijd wordt dat ik de stap maak naar meer verantwoordelijkheid en senioriteit in mijn werk. Ik probeer dat, maar het komt nog niet uit de verf. Wat komt er kijken bij het maken van de stap naar senioriteit?

De communicatietrainer antwoordt:

Senior word je vanzelf. Gewoon door te werken, ervaring op te doen en ouder te worden. Het kan echter wel lang duren en mogelijk bereik je niet het niveau dat je zou willen of potentieel zou kunnen. De vraag is dus hoe je dit proces kunt sturen en versnellen.

Volgens het model van managementexpert Ken Blanchard verloopt je ontwikkeling als professional via een aantal stappen: junior, medior en senior. Dit niveau wordt bepaald door motivatie en de zogenaamde taakvolwassenheid. Als junior ben je niet te stoppen, maar is je taakvolwassenheid nog laag. Als je net bij een bedrijf bent, zit je vaak op een roze wolk.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Afhankelijk van het type job ben je na een jaar of paar jaar medior en ontstaat er in plaats van de roze wolk een meer realistische beeld van je werk. Je inhoudelijke niveau is gestegen, maar het is nog niet zo dat je het geheel van de inhoud van je taak kunt overzien. Cruijff zegt: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Aangezien je als medior je taak nog niet volledig snapt, weet je dat ook niet goed van jezelf. Hier ontstaat het risico dat je zelf denkt dat je het wel helemaal te pakken hebt of dat je niet goed weet waar je je nog in moet ontwikkelen.

De stap van medior naar senior gaat precies hierover. Het is erachter komen wat je al wel kunt en wat nog niet. Vergelijk het met autorijden. Het echt kunnen autorijden en inzicht hebben in het verkeer krijg je vaak pas als je ook een paar noodstoppen hebt moeten maken. Door de fouten te maken die er kunnen worden gemaakt, leer je ze herkennen en voorkomen. Dit is ook het gemak waarmee je een senior soms aan het werk ziet. Hij lost de potentiële issues al op in het voorveld, dus als ze nog klein zijn. Deze ervaringsdeskundigheid ontwikkel je door fouten te maken en daarvan te leren. Dit heb je al ervaren in je ontwikkeling naar medior. Je zou kunnen zeggen dat het tot dan toe vooral ging over dingen die voor jou relatief gemakkelijk op te pikken zijn.

Om de volgende stap te maken, gaat het om de voor jou minder gemakkelijk te leren dingen en het verantwoordelijkheid nemen hiervoor. Vaak heeft dit naast een inhoudelijk aspect ook een persoonlijk aspect. Je zult dus de confrontatie moeten zoeken met persoonlijke eigenschappen die je ontwikkeling in de weg staan en misschien tot dan toe blinde vlekken zijn gebleven. Hoe doe je dat?

Zoek in overleg met je manager gericht een taak op in lijn met je ontwikkeling, maar nu eentje die significant zwaarder is. Heb je tot dan toe altijd met een senior naast je gewerkt? Pak dan nu zelf de volledige verantwoordelijkheid voor een project. Ging je altijd samen met een collega naar een klant? Zorg dat je nu alleen een klus binnensleept. Was er altijd nog iemand die de aansturing van het team deed? Pak die rol er nu ook bij. Om het proces van leren te stimuleren, is het van belang om tijdens het proces regelmatig te spiegelen met een coach of mentor of intervisie te regelen met collega’s die in hetzelfde proces zitten.

Senior worden is niet leuk. Het betekent hoe dan ook dat je tegen je beperkingen gaat aanlopen die je te boven zult moeten komen, met alle stress, teleurstelling, weer opkrabbelen en doorgaan als gevolg. Dit louterende effect is nu juist de bedoeling. De littekens die dit oplevert, kun je vervolgens trots laten zien.