Hoe Sleeve Technology machinestilstand wereldwijd beperkt

Sjors de Kleijn
2 maart 2021

Sleeve Technology maakt effectieve machines voor de food en non-food verpakkingsindustrie. De ‘sleeve-machines’ zijn geautomatiseerde machines voor het bedrukken van onder meer verzorgings- of voedselproducten en worden ingezet bij multinationals zoals Unilever en Campina. In een interview met software-engineer Coen van der Kant wordt duidelijk hoe de duurzame sleeve-machines onderdeel uitmaken van een volledige productlijn.

Quattrosleever-machine van Sleeve Technology

‘Na het afvullen van het product zorgt de sleeve-machine voor de juiste labels, waarna het naar een inpakker wordt getransporteerd. De wikkel wordt automatisch over het product gedaan en soms met hete lucht of stoom bevestigd in krimptunnels’, legt Van der Kant uit.

Dat de machines van Sleeve Technology effectief zijn, blijkt wel aan de aantallen die sommige machines kunnen verwerken: tot wel duizend producten per minuut. Van der Kant werkt inmiddels twee jaar bij Sleeve Technology en is verantwoordelijk voor de programmering en aansturing van de machines, die worden aangestuurd door Sigmatek-plc’s en -hmi’s.

‘We gebruiken Ixon voor remote access en remote maintenance. Toen ik begon was er nog geen remote access-oplossing aanwezig’, vertelt Van der Kant. ‘Zelf heb ik eerder met een andere oplossing gewerkt maar daar was ik niet gelukkig mee. Via een van onze partners zijn we bij Ixon uitgekomen.’

Vanwege het wereldwijde afzetgebied en de focus op service is de noodzaak voor externe toegang tot machines al snel duidelijk. ‘Stilstand is onwenselijk. Er kan bederfelijk materiaal in de tank zitten’, weet Van der Kant. ‘We gebruiken Ixon om met klanten mee te kijken en nieuwe software-updates door te voeren.’

Label wordt over het product geplaatst door de Sleeve Technology-machine

Buiten machineonderhoud op locatie door eigen monteurs en het versturen van reserveonderdelen naar de fabriek, wordt er ook op afstand service verleend. ‘We moeten zo snel mogelijk verbinding maken om een probleem op te lossen’, aldus Van der Kant. Door het monitoren van het plc-programma is het mogelijk om analyses te maken (op basis van bijvoorbeeld tijdspanne) en parameters te bekijken en aanpassen.

Naast de sleeve machines worden ook innovatieve modules ontwikkeld zoals de nieuwe folie-afwikkelmodule. Deze machine-unit maakt automatisch een rol folie vast aan een volgende rol folie, ongeachte de breedte of lengte van de folie. Ook deze nieuwe machines van Sleeve Technology worden standaard uitgerust met een Ixrouter voor remote access.