Hoe kan ik zorgen dat mensen wat voor me overhebben?
Een ingenieur vraagt:
Als technisch leider werk ik met heel veel verschillende mensen samen. Ik help vaak de mensen om me heen en ik merk ook dat ze bereid zijn mij te helpen. Die bereidheid om wat voor elkaar te doen, maakt het werken een stuk fijner. Hoe werkt dat en hoe kun je zo’n manier van samenwerken bewust stimuleren?
De communicatietrainer antwoordt:
Techniek is mensenwerk. Dat betekent dat de relaties die je hebt met je collega’s van groot belang zijn voor het al dan niet soepel verlopen van de samenwerking. Als jij weet op wie je kunt vertrouwen, waar je bij je collega’s op kunt rekenen, als ze om jou heen wat voor je overhebben en als je collega’s dezelfde ervaring bij jou hebben, dan doe je het goed.
Hoe creëer je dit? Hier komt het begrip emotionele bankrekening van pas (Stephen Covey). Op de bank schrijf je liever zwarte cijfers. Zo is het ook in relaties (zowel op het werk als thuis). Dat wil zeggen dat je krediet hebt en mensen bereid zijn wat voor je te doen. Geef je echter veel, maar komt er niks terug, dan raken de meeste mensen gefrustreerd. Zo werkt het vaak ook niet voor de anderen als je alleen maar neemt.
Relaties bouwen betekent balans houden tussen geven en nemen. De volgende zes manieren helpen je om krediet op te bouwen. Een: de ander begrijpen. Dit doe je door in zijn schoenen te gaan staan en je af te vragen wat die ander nodig heeft. Al heel gauw denken we dat we weten wat de ander wil. Vaak is dat dan slechts wat wij denken dat de ander nodig heeft. Weet jij je collega’s of stakeholders te ontzorgen, dan wordt dat gewaardeerd. Het motto hier is dus: verplaats je in de ander en check check check.
Twee: let op de details. Juist in de details lopen zaken fout en juist in de details merkt de ander dat je net dat stapje extra maakt. Doe wat extra moeite en lever bijvoorbeeld een tekening aan in een formaat dat je collega gemakkelijk kan lezen. Of help een collega aan een bruikbaar contact en stuur direct de contactgegevens door. Voor jou een kleine moeite, voor de ander een groot plezier.
Drie: houd je aan je woord. Het mag duidelijk zijn dat je woord breken een grote opname is van je bankrekening.
Vier: maak verwachtingen duidelijk. Laat zelf op tijd weten wat de ander van je kan verwachten. Als die moet vragen waar je werk blijft, is dat vervelend en kost het jou punten op je emotionele bankrekening.
Vijf: toon integriteit. Niet open en eerlijk zijn met afspraken, roddelen, geheime agenda’s hebben: allemaal zaken die als ze uitkomen je geloofwaardigheid niet ten goede komen.
Zes: verontschuldig je. Heb je een fout gemaakt en een flinke opname gedaan van de emotionele bankrekening van een collega? Ben je een afspraak niet nagekomen? Verontschuldig je dan. Dit kan een positief effect krijgen. Dit gebeurt alleen als je het niet te bont hebt gemaakt en je verontschuldiging ook echt oprecht is.
De basis voor goede samenwerking blijft natuurlijk dat je werk technisch goed is. Maar vaker is niet de techniek het probleem maar de samenwerking.