Hoe kan ik minder met mijn mobiel bezig zijn?
Een ingenieur vraagt:
Ik merk dat ik mijn mobiele telefoon niet meer met rust kan laten. Om de paar minuten check ik of er een nieuw bericht is, ook als ik even niks doe, kijk ik vaak onmiddellijk even of check ik het nieuws. Thuis krijg ik er ook klachten over, maar ik merk dat ik het lastig vind; ik wil ook bereikbaar zijn.
De communicatietrainer antwoordt:
Of je werkelijk 24 uur per dag bereikbaar moet zijn, hangt af van je baan. In veel topfuncties kan bereikbaarheid buiten de kantooruren noodzakelijk zijn. Door verschillen in tijden tussen kantoren die verspreid liggen over de wereld is het voor velen nodig om in de avond nog connected te zijn. Ook specialistische functies in de servicesupport bijvoorbeeld moeten geregeld lange uren oproepbaar zijn.
Toch is het niet vanzelfsprekend dat je altijd je telefoon aan moet hebben. In veel gevallen voelt het misschien alsof het nodig is, maar is het in werkelijkheid niet zo. Een goede manier om daarachter te komen, is door te checken bij collega’s. Reageert iedereen in de avond en het weekend nog op zijn mail of ben jij een van de weinigen? Is er een collega die daar niet aan meedoet en is dat eigenlijk geen probleem?
Waar het om gaat, is de vanzelfsprekendheid ter discussie te stellen. Het addertje onder het gras is namelijk dat je gemakkelijk verslaafd raakt. Elke keer als je je mobiel checkt, geeft dat een kleine hormoonkick. Zou er wat zijn? Het zijn de nieuwsgierigheid en de bevrediging daarvan die een gewoonte worden en waar je lastig van af kunt komen.
Wil je er wat aan doen? Check dan eerst of je met droge ogen kunt zeggen dat het noodzakelijk is dat je 24 uur bereikbaar moet zijn. Is dat niet zo, besluit dan wat redelijk is. Bijvoorbeeld: na acht uur ’s avonds ben ik niet meer bereikbaar tot de volgende ochtend zeven uur.
Vervolgens komt het aan op de uitvoering. Zolang je je mobiel in je zak houdt, is de verleiding erg groot. Je zult hem dus weg moeten leggen en letterlijk wat afstand moeten creëren. Leg hem daar waar je nog wel de telefoon hoort gaan voor privézaken, maar gemakkelijker alle bliepjes en knipperende lichtjes kunt negeren. Ook in het weekend. Ga je een avond weg? laat je telefoon eens thuis. Je zult merken dat het ongemakkelijke gevoel dat je iets mist, plaatsmaakt voor het gevoel dat je een beetje los komt van je dagelijkse werk.
En dat laatste is erg goed. Door even afstand te nemen van je werk word je weer creatief. Aan de ene kant biedt dat je de kans om ergens echt eens rustig over door te denken. En dat kan nodig zijn als je een probleem moet oplossen. Aan de andere kant geef je jezelf rust om uit de reactieve modus te stappen en weer creatief te worden. Je bepaalt weer zelf waar je je aandacht op richt.
Het in de late avond kijken naar het scherm van je mobiel heeft nog een ander nadeel: je slaapt er slechter door. En als je toch wakker bent, kun je nog even je telefoon checken, et cetera. Het blauwe licht van je mobiel zorgt ervoor dat je hersenen denken dat het nog dag is en zich dus niet voorbereiden op de slaap. Er bestaan apps die het blauwe licht wegfilteren en je scherm laten meekleuren met het ondergaan van de zon. Als je dan in de avond nog naar je scherm kijkt, houdt het je niet uit je slaap.