Hoe kan ik effectief reorganiseren?

Jaco Friedrich is softskillstrainer bij The High Tech Institute.

12 mei 2016

Een manager vraagt:

Ik ben ingezet bij een bedrijfsonderdeel waar van alles misloopt. Mijn job is het om orde te herstellen. Dit betekent onder meer dat ik ook moeilijke beslissingen moet nemen waaronder het ontslaan van mensen. Hoe moet ik dit aanpakken, zonder oog voor de context te verliezen, maar ook zonder in te boeten aan effectiviteit?

De communicatietrainer antwoordt:

Als je als relatieve buitenstaander wordt ingezet om een bedrijfsonderdeel op orde te brengen, ligt er een aantal gevaren op de loer. Je wordt ingezet als interimmanager die de koers moet herstellen en daartoe vaak drastische maatregelen moet treffen. Juist doordat je van buiten komt, heb je nog weinig relaties opgebouwd met de zittende mensen en ben je (nog) niet ingekapseld door de heersende cultuur. Dit biedt je de kans om pijnlijke maatregelen redelijk gevoelloos door te voeren. En dit is vaak nodig.

Wat gebeurt er nu wanneer je er een half jaar zit? Je gaat relaties aan, verbindt je met de organisatie en de agenda waarmee je gekomen was, verdwijnt naar de achtergrond. Je verliest je werking en bent onderdeel geworden van het systeem. Je wordt onderdeel van het probleem. ‘Culture eats strategy for breakfast’, zoals managementstrateeg Peter Drucker het omschrijft.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Hoe kun je voorkomen dat dit gebeurt? Hoe kun je met gevoel voor de context toch je agenda uitvoeren? Dit vraagt dat je je openstelt voor de organisatie waarin je te gast bent en tegelijkertijd de scherpe blik van de buitenstaander weet te behouden. Dus slechts met één been erin stappen en de ander stevig geplant houden op eigen grondgebied. Dit doe je praktisch door heel goed je eigen agenda voor ogen te houden en je daaraan te committeren. Hier zeg je elke dag opnieuw ja tegen. Doe je dit niet, dan weet de buurman wel waar jij ja tegen moet zeggen. En dat is niet per se jouw agenda. Je wordt meegenomen met de zienswijzen van de heersende orde en raakt zelf het zicht kwijt op wat er moet gebeuren.

Er is nog een andere reden waarom een gezonde distantie aan te raden is. Om harde maatregelen te kunnen treffen, zul je de stress die dat geeft bij collega’s moeten kunnen (ver)dragen. Hier zijn de managers met psychopathische trekken – ondanks alle nadelen – in het voordeel. Deze karaktertrek belemmert immers het ervaren van empathie voor de mensen om je heen. Als manager kan dat je (tijdelijk) uitermate effectief maken. Vergelijk een chirurg die opereert. Dit is een van de redenen waarom een groot deel van de psychopaten zich handhaaft in de top van het bedrijfsleven (de rest zit in de gevangenis of wisselt het af). Kortom: enige distantie helpt wanneer je moet reorganiseren en harde besluiten moet doorvoeren.

Het voorkomen van onnodige schade doe je door wel te allen tijde contact te houden met de mensen met wie je werkt, te zien waar je mee bezig bent en dit keer op keer uit te leggen aan iedereen. Het is de balans houden tussen echt in de nieuwe organisatie stappen en je onafhankelijkheid bewaren. Wanneer je dit lukt, kun je van grote waarde zijn voor de ontwikkeling en het voortbestaan van een vastgelopen organisatie.