‘Hoe hoger in de organisatie, hoe meer je bezig bent om het management rustig te houden’

René Raaijmakers
Leestijd: 16 minuten

Ben Pronk verwierf faam als systeemarchitect bij verschillende Philips-divisies. Een jaar geleden besloot hij zijn carrière af te ronden bij een startup in de robotchirurgie. In de aanloop naar zijn keynote op de Bits&Chips System Architecting Conference vragen we hem naar zijn ervaringen.

In de herfst van 2019 nemen Anupam Nayak en Maarten Steinbuch contact op met Ben Pronk. Met hun startup Eindhoven Medical Robotics werken ze aan apparaten die bij medische ingrepen zelfstandig in bot kunnen boren, zagen en frezen. Daarmee beloven ze een game change in de chirurgie en hebben ze de ambitie om in 2028 marktleider te zijn in robots voor de operatiekamer. Pronk (1959), een systeemarchitect die naam maakte in talloze Philips-divisies en -spinoffs, ziet zijn kans schoon en besluit zich nog één keer te bewijzen.

Een tijdje later zoekt Pronk een stoel en een bureau uit tussen een ploeg jonkies en enkele ervaren rotten. ‘Ik ben de zestig gepasseerd en wil nog een keer iets leuks doen. De medische wereld en de applicatie zijn heel interessant. Wat me voornamelijk aansprak, was de kleinschaligheid. De organisaties waarin ik heb gewerkt, bestonden uit duizenden mensen. Bij Philips-divisies en later Signify heb je voor elk gebied wel een specialist bij de hand of in elk geval iemand die het kan regelen. Hier is weinig tot niets geregeld. Voor een thermische simulatie moet ik de deur uit en ik bestel mijn pc zelf. Onze it-afdeling is Bol.com. Ook programmeer ik weer zelf’, zegt hij, om er lachend aan toe te voegen: ‘Als dat moet.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.