‘Hoe groot en complex de ASML-machines ook zijn, ze sluiten heel goed aan bij de productie van lampen’

René Raaijmakers
Leestijd: 5 minuten

Absolem Engineering nam in 2016 een van Europa’s grootste laserlabs over van Philips Lighting, nu Signify. Het ingenieursbureau levert nu de technologie en maakkennis aan een keur van high-end oem’s. Technologie die haar oorsprong vindt in lampenproductie is ook cruciaal voor de EUV-scanners van ASML. Deel een van het gesprek daarover met procesarchitect laserapplicaties Jurgen Adriaensen.

Als Jurgen Adriaensen in zijn tijd bij Philips twijfelde of hij wel nuttig was, dan stond hij op van zijn bureau en wandelde nog eens door de fabriek in Turnhout. Dan stapte hij in een wereld waar de lampenmolens vierentwintig uur per dag draaiden, zeven dagen per week. Tussen al dat vernuft zag hij ook de trucjes die hij zelf had verzonnen, en de oplossingen waaraan hij had bijgedragen om de hogedruklampen zo efficiënt mogelijk te produceren. Het bracht hem gemoedsrust. Dan kon hij weer terug naar zijn koffie met de wetenschap: de boel draait, Philips verdient geld aan mij.

Waar Adriaensen nog steeds heel blij van wordt zijn draaiende machientjes die dingen produceren. ‘Dan heb ik zoiets van, yes! Dit is waar we het voor doen.’ Intussen bestiert hij het voormalige laserlaboratorium van Philips Lighting onder de vlag van Absolem. Aan de overkant van de straat produceert het van Philips afgesplitste Signify nog steeds high-end verlichting voor sportvelden en beamers. Een groot deel van de voormalige Philips-site heet intussen Open Manufacturing Campus. Het is een verzamelplaats voor fabricage-expertise en bedrijven die hightech productieapparatuur bouwen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.