Hoe gevaarlijk is gevaarlijk?

Gerald van Engeland is Tüv-gecertificeerd functional safety-engineer voor het vakgebied machinebouw en werkt als adviseur en trainer bij D&F Consulting (www.denf.nl).

Leestijd: 4 minuten

Volgens de machinerichtlijn mag een storing in de apparatuur of de programmatuur geen gevaarlijke situatie opleveren. Hoe moet je daar als machinebouwer mee omgaan? Safety-adviseur Gerald van Engeland geeft antwoord.

De machinerichtlijn (2006-42-EG) is opgenomen in de warenwet. Iedere fabrikant – en dat kan ook een gebruiker zijn die machines wijzigt – heeft dus de wettelijke plicht om machines te ontwerpen en te bouwen in overeenstemming met de machinerichtlijn. Deze eist dat ’de fabrikant van een machine of diens gemachtigde garandeert dat een risicobeoordeling wordt uitgevoerd om na te gaan welke veiligheids- en gezondheidseisen op die machine van toepassing zijn. De besturingssystemen moeten zodanig ontworpen en gebouwd zijn dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Meer bepaald moeten zij zodanig ontworpen en gebouwd zijn dat een storing in de apparatuur of de programmatuur van het besturingssysteem niet tot een gevaarlijke situatie leidt.‘

Dat roept vragen op. Wat als de storing bijna niet kan voorkomen? Hoe gevaarlijk is gevaarlijk? Normen geven een praktische uitleg van de richtlijn volgens de stand der techniek. Voor deze eis werd de norm EN 954-1 gebruikt, waarin de veiligheidscategorieën (B-1-2-3-4) worden omschreven. Deze norm is inmiddels opgevolgd door de Performance Level-norm (EN Iso 13849-1, PL) en er is een alternatief voorhanden: de Safety Integrity Level-norm (EN IEC 62061, Sil).

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.