Hoe ASM hofleverancier van de chipindustrie werd

Paul van Gerven
Leestijd: 9 minuten

ASM vervulde een sleutelrol bij de introductie van een depositietechniek die de aflopen vijftien jaar meer dan eens het hachje heeft gered van de wet van Moore. Afzwaaiend cto Ivo Raaijmakers laat zijn licht schijnen over wat atoomlaagdepositie de halfgeleiderindustrie – en ASM – heeft gebracht en wat er nog meer in het vat zit.

ASM is spectaculair gegroeid. Aan het begin van deze eeuw was de machinebouwer – toen nog gevestigd in Bilthoven, inmiddels in Almere – nog geen miljard waard. Na een groeispurt in de afgelopen jaren is dat inmiddels bijna 14 miljard euro. Een jaar geleden, voordat techaandelen in diskrediet raakten, tikte de marktkapitalisatie zelfs 24 miljard euro aan. De omzet groeide in dezelfde periode van een half miljard euro naar een verwachte 2,5 miljard dit jaar.

Daarmee is ASM, na ASML, Europa’s grootste leverancier van halfgeleidermachines, en minstens even belangrijk voor de industrie. We vergeten het wel eens in Nederland, maar de mondiale depositiemarkt is ongeveer even groot als de lithografiemarkt – er zijn alleen veel meer spelers in actief. Bovendien is hij de afgelopen tien jaar harder gegroeid dan de lithografiemarkt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.