Hitachi verbetert ergonomie met manipulator ADK

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

ADK Techniek heeft voor Hitachi Construction Machinery een manipulatorset ontwikkeld voor het roteren van grote en zware gieken van graafmachines. Het systeem bestaat uit twee elektromotorisch aangedreven manipulatoren, waarvan een vast opgesteld en de andere verplaatsbaar is en gemonteerd op een rail. De elektronisch aangedreven rotatiebeweging gebeurt synchroon. De manipulator is geschikt voor het roteren van 3,5 ton zware gieken in verschillende lengtes. Inzet van het systeem maakt het mogelijk dat de medewerkers van Hitachi alle zijden van de gieken op schouderhoogte kunnen schuren en plamuren. Daarmee heeft het bedrijf op de afdeling sanding een grote stap op het gebied van ergonomie en veiligheid gemaakt.

De vraag van Hitachi kon niet worden opgelost met een standaard set manipulatoren. Door de banaanvorm ligt het zwaartepunt van de gieken buiten het opspanpunt, hetgeen hoge eisen stelt aan de klemming in de opname. ADK Techniek ontwikkelde daarom een klantspecifieke manipulatorset met voor ieder model een adapter, om te zorgen dat de klemming voor alle modellen gelijk is. De afstand tussen de twee manipulatoren is handmatig instelbaar. Het geheel staat gemonteerd op een speciaal hiervoor ontworpen vloerplan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.