HightechXL kondigt start-upfonds van 100 miljoen aan

Alexander Pil
25 februari 2014

Afgelopen vrijdag op de demodag van Europa’s eerste hightech-acceleratorprogramma Startupbootcamp heeft HightechXL een start-upfonds aangekondigd met een doelkapitaal van 100 miljoen euro. Het HightechXLFund van Dutch Expansion Capital (DEC) is bedoeld om de meest veelbelovende bedrijven uit het acceleratorprogramma en andere geselecteerde start-ups te ondersteunen. De helft van de huidige deelnemers van Startupbootcamp heeft een investeringsvoorstel ontvangen, met een totale waarde van 10 miljoen euro.

De geselecteerde juweeltjes voor het HightechXLFund moeten de potentie hebben uit te groeien tot bedrijven die groeiende markten ingrijpend kunnen veranderen, een antwoord vormen op de uitdagingen waarvoor we in de wereld staan, zodat uiteindelijk hun technologie levens zal veranderen. De eerste investeringsronde wordt gebaseerd op een grondige due diligence. Het fonds ondersteunt de meest veelbelovende deelnemers van de accelerator, maar ook andere geselecteerde bedrijven. Met de tweede investeringsronde worden de bedrijven geholpen hun bedrijven verder uit te bouwen.

Team DEC is een Nederlands investeringsbedrijf dat veelbelovende, vernieuwende bedrijven laat groeien door venture capital te combineren met intensieve operationele ondersteuning. DEC is opgericht door Eric van den Eijnden en Guus Frericks. Samen met Patrick Gabriëls van EY hebben ze Startupbootcamp HighTechXL opgericht, de eerste hightech-accelerator in Europa. Overige partners zijn onder meer Philips, NXP, ABN Amro, Bom en High Tech Campus Eindhoven.

‘Natuurlijk zijn we niet tevreden totdat het fonds volledig is gesloten. Dan begint het werk pas echt’, aldus Van den Eijnden, ‘maar we zijn vol vertrouwen over dit fonds, gesteund door de interesse van vele investeerders van over de hele wereld. En wij niet alleen. Recente publicaties en onderzoek door Forbes, Fortune en Financial Times, bevestigen Eindhovens positie als de hightechhoofdstad van Europa. Vandaag laten we zien wat we met dat ecosysteem allemaal kunnen doen.’

Tegelijkertijd met het fonds lanceert de High Tech Campus de HightechXLPlaza: kantoor- en labruimte met gunstige voorwaarden en voorzieningen zoals stroom, gratis parkeren, gratis wifi en supersnel internet. Campus-directeur Frans Schmetz: ‘De laatste tijd vragen jonge bedrijven ons om faciliteiten die beter passen bij wat zij nodig hebben. Die kunnen we ze nu bieden met HightechXLPlaza. Door op de schouders van de reuzen van ons open innovatie-ecosysteem te staan, kunnen de jonge bedrijven hun geld volledig spenderen aan het uitbouwen van hun business.’

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!