Hightechindustrie maakt zich op voor ai

Albert van Breemen is programmamanager AI bij het High Tech Systems Center (HTSC) en het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (Eaisi) van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij heeft het AI Engineering Lab opgericht en werkt samen met FME om artificial intelligence toegankelijker te maken voor het mkb. Daarnaast is hij eigenaar van het ai-consultancybureau VBTI. Samen met High Tech Institute geeft hij de masterclass ‘Introduction to deep learning’.

Leestijd: 4 minuten

Artificial intelligence belooft gouden bergen. Nu de slimme algoritmes zich als een olievlek uitbreiden naar de hightechindustrie, komen engineers voor allerlei obstakels te staan. Ai-specialist Albert van Breemen vertelt waarmee techbedrijven rekening moeten houden als ze zich de technologie eigen willen maken.

Artificial intelligence is een technologie die door haar veelzijdige toepasbaarheid radicale veranderingen in veel industrieën mogelijk maakt. De ontwikkeling van ai is de laatste acht jaar in rap tempo gegaan; soms sneller dan kenners hadden voorspeld. Dit is vooral te danken aan deep learning, een ai-technologie die reusachtig veel data nodig heeft om goed te kunnen werken. Daarom ontstond een eerste golf van commerciële ai-toepassingen bij bedrijven die toch al veel data bezitten, zoals Amazon, Facebook, Google en Uber. Op dit moment zien we een tweede golf van toepassingen, waarbij ai-algoritmes worden getraind met sensordata. Ai doet hiermee haar intrede binnen de engineeringwereld en traditionele machinebouwers worden geconfronteerd met de vraag of en hoe te investeren in artificial intelligence.

De ontwerpuitdagingen van geavanceerde systemen worden alsmaar groter. De complexiteit groeit van generatie op generatie. Er is een toenemende vraag naar performance, intelligentie en interoperabiliteit. Engineers lopen daarbij regelmatig aan tegen de beperkingen van hun huidige toolbox, waarin het modeleren en analyseren vanuit zogenaamde first principles standaard is. Door ai aan hun gereedschapskist toe te voegen, krijgen ze de beschikking over een technologie om te werken met grotere datasets (big data) en slimme ai-algoritmes. Beide elementen vormen de basis om nieuwe oplossingen te vinden voor de genoemde uitdagingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.