Hightech-ondernemer met Hoogovens-bloed zet slagvaardige system supplier neer

René Raaijmakers
Leestijd: 9 minuten

In de jaren negentig spon Cor Heijwegen een groep metaalbewerkingsbedrijven uit Hoogovens. In 2004 splitste hij Hittech en Hitmetal af in een managementbuy-out en werd daarmee eigen baas. Daarna stelde hij Hittech in enkele jaren op als systeemleverancier. Heijwegen heeft de ambitie om het groeiende Hittech nog meer vaart te geven.

Cor Heijwegen gaat glimmen als een potentiële opdracht voor zijn RSP-technologie ter sprake komt. We zijn te gast bij Hittech en praten bij op de vestiging aan de Delftse Vliet. Het rapid solidification process is Hittechs nieuwe aanwinst. Het toont Heijwegens neus voor trends. Na de aankoop in 2009 doet het snelle marktsucces de Hittech-directeur extra plezier, omdat het hem terugbrengt naar zijn promotie vastestofdiffusie in metalen aan de TU Eindhoven.

Rapid solidification is een ietwat exotische maar unieke technologie om bijzondere legeringen te maken met meltspinning. Het RSP-proces perst een vloeibare aluminiumlegering uit een nozzle op een sneldraaiend watergekoeld koperwiel. Door het supersnelle invriezen ontstaat een metaal zonder kristalstructuur dat zich in allerlei vormen laat persen. Resultaat is een zeer homogeen materiaal met uitzonderlijke eigenschappen. Met RSP zijn legeringen te produceren die met andere methodes niet haalbaar zijn, zoals aluminium met 70 procent silicium.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.