Hightech melkrobots uit de Noordoostpolder

Alexander Pil
Leestijd: 7 minuten

Boumatic Robotics is nieuw in de wereld van de melkrobots. Op basis van jarenlange ervaring bij zusterbedrijf Boumatic in melksystemen bestormt het nu de markt. Binnen drie jaar heeft het al ruim tweehonderd machines in de markt gezet. Tijd voor een kennismaking met de ontwikkelaars uit Emmeloord.

Het Amerikaanse bedrijf Boumatic is onder verschillende namen al ruim tachtig jaar actief in producten en machines voor de melkveehouderij. Het levert kleine componenten om de melkstroom te controleren maar ook enorme installaties waarmee dagelijks duizenden koeien worden gemolken. ‘Je kunt het een beetje vergelijken met een grote draaimolen’, schetst Ebel Hidding, die bij Boumatic Robotics in Emmeloord verantwoordelijk is voor ontwikkeling, verkoop en service. Als een koe op het draaiende platform is gestapt, worden eerst de spenen schoongemaakt en daarna de melkbekers aangesloten. Een minuut of zeven later is de koe klaar, het platform rond en wordt de koe weer losgekoppeld. Voordat ze terug naar de kudde kan, worden haar spenen opnieuw behandeld zodat vuil de uier niet kan binnendringen via de openstaande klieren.

Op het melken na zijn alle acties aan de carrousel handwerk. Dat kan natuurlijk sneller met automatisering, realiseerde Boumatic zich. De eerste stap was een sprayrobot die de uier na afloop met een desinfectiemiddel besproeit. Dat systeem verkoopt Boumatic inmiddels als optie bij zijn carrousels.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.