Hightech in revisie

Leestijd: 4 minuten

Tweedehands machines en componenten reviseren en opnieuw verkopen, het is een activiteit die veel bedrijven minderwaardig vinden. Onterecht, blijkt uit een roadmap van het Innovatie Zuid-projectteam.

Op 14 november werd in de Ontdekfabriek op Strijp-S in Eindhoven de Roadmap Remanufacturing voor Zuid-Nederland voorgesteld en toegelicht. Het rapport begint ermee dat remanufacturing en refurbishment (R&R) ‘voor velen nog onbekende begrippen zijn’. De definitie is echter vrij eenvoudig. Refurbishment: het gebruikte product tot een vastgesteld kwaliteitsniveau terugbrengen. Remanufacturing: het gebruikte product op het kwaliteitsniveau brengen van een nieuw product.

R&R-activiteiten kennen een lange historie. Na de Tweede Wereldoorlog was er gebrek aan alles en de Duitse slogan ‘aus Alt macht Neu’ vierde toen hoogtij. De Duitse maar ook de Nederlandse industrie vond zichzelf opnieuw uit op basis van machineparken die een tweede leven kregen. Met veel creativiteit werden nieuwe systemen met een flinke dosis kunst- en vliegwerk opnieuw gecreëerd met bestaande techniek. Dat alles is ver verleden tijd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.