Hiber lanceert iot-oplossing voor monitoring zware machines

Collin Arocho
4 maart 2021

Hiber, de Amsterdamse expert op het gebied van satelliet-iot-oplossingen, heeft zijn volgende iot-service aangekondigd: Hiberheavy. De op abonnementen gebaseerde service biedt monitoringoplossingen voor zware machines en apparatuur overal ter wereld. De oplossing, met toepassing in de mijnbouw-, landbouw- en bouwdomeinen, stelt gebruikers in staat om het volledige machinepark in de gaten te houden en tegelijkertijd verbeterde gegevens en analyses te verzamelen om de productiviteit te verhogen en de uitstoot van broeikasgassen te helpen verminderen.

Beeld: Hiber

Domeinexperts schatten dat 20-30 procent van alle stilstand van zware machines ongepland is vanwege slechte preventieve onderhoudsschema’s. Het iot-systeem van Hiber is bedoeld om werklocaties te helpen bij het verbeteren van de planning van onderhoudsschema’s om de productie te optimaliseren. Daarnaast geeft het systeem gebruikers inzicht in emissies. Volgens sommige schattingen verbrandt de gemiddelde zware machine ongeveer tweeduizend liter brandstof per jaar in niet-actieve toestand, wat een grote impact heeft op de algehele koolstofemissies van de site. Door de stilstandtijd bij te houden, kunnen werkplaatsen snelle oplossingen vinden om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

‘We zijn er trots op een oplossing te hebben ontwikkeld die mijnbouwbedrijven helpt hun ecologische voetafdruk te verkleinen via slimmere machinemonitoring’, zegt Coen Janssen, chief strategy officer en medeoprichter van Hiber. ‘De productiviteits- en milieuwinst die bedrijven kunnen behalen met het monitoren van zware apparatuur, is enorm.’