Hevige regen drukt kwartaalomzet Besi

Alexander Pil
22 december 2021

Langdurige, extreme regenval heeft de belangrijke productiefaciliteit van BE Semiconductor Industries in het Maleisische Shah Alam getroffen. Daardoor is de assemblagevloer voor die attach-systemen onder water komen te staan. Het Duivense bedrijf meldt dat de eindmontage van ongeveer zestig die-attachers, met een waarde van ongeveer 25 miljoen euro, tijdelijk is stopgezet. Sinds afgelopen zondag is de regen gestopt en is Besi direct begonnen met de opruimwerkzaamheden.

Foto: Besi

De zestig systemen hadden allemaal nog dit kwartaal moeten worden verscheept. Besi verwacht dat de productievertraging als gevolg van de regen ertoe kan leiden dat de omzet voor het vierde kwartaal met 15 tot 20 procent daalt ten opzichte van Q3. Eerder hield het bedrijf al rekening met een kwartaal-op-kwartaal daling van 5 tot 15 procent. De overstroming zal een minimaal effect hebben op Besi’s geplande productieopschaling van hybride bondingsystemen, die voor de eerste helft van 2022 gepland staat.

Besi schat nu dat het tussen de 4 en 6 miljoen euro kosten heeft aan materialen en arbeid om eventueel beschadigde systemen te repareren of te reproduceren. Die schade zullen ten laste worden gebracht aan de winst van het vierde kwartaal van 2021. De kosten voor de reparatie aan het getroffen gebouw en de productiegerelateerde apparatuur zullen naar verwachting niet meer bedragen dan 2 miljoen euro.