Het W-model

Cees Michielsen
Leestijd: 3 minuten

High Tech Institute-trainer Cees Michielsen belicht een handvol system requirements engineering trends. Deze keer: het W-model.

In de hightech verwijst men vaak naar het V-model als men het heeft over het proces van eerste ideeën tot productimplementatie. Dit model begint met een functionele breakdown, de linkerpoot van de V. In de praktijk kun je echter niet alle eisen opnemen in de traditionele functionele breakdown. Typische voorbeelden zijn de fysieke eigenschappen van producten – massa, volume, dat soort informatie.

Het zou verstandig zijn het V-model uit te breiden tot wat ik het W-model noem. Dit model begint met twee parallelle trajecten in het linkerbeen: de functionele en de fysieke stroom. In beide brengen we afzonderlijke systeemaspecten onder: de functionele stroom zorgt er vooral voor dat de vereiste functionaliteit wordt geïmplementeerd, terwijl de fysieke stroom ervoor zorgt dat de fysieke aspecten worden gebudgetteerd tot op het niveau van de relevante systeemelementen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.